Otomobil Lastiklerinin Üzerindeki Kodlar Ne Anlama Gelir?

Otomobil Lastiklerinin Üzerindeki Kodlar Ne Anlama Gelir?
Otomobil Lastiklerinin Üzerindeki Kodlar Ne Anlama Gelir?

Lastik yolla teması sağlayan tek parçadır ve seçimi hayati önem taşır. Lastiklerin üzerindeki yazıları ve rakamları (lastik kodları) bilmek lastik seçiminde yardımcı olur. Bu yazıda figürde belirtilen kodlara değinilecektir.

Taşıt Sınıfı: Genelde figürdeki 1 kısmından önce yer alır. P, LT, T harfleri bu kısımda yer alır. P ingilizcedeki Passenger (yolcu) kelimesinden gelir ve günümüzde kullandığımız otomobillerin çoğunda lastikler bu tiptir. Hafif ticari araçlarda bu kısımda LT (Light Truck) yazar ve bu kelime de ingilizceden dilimize girmiştir. Stepne olarak bilinen yedek lastikte ise T (Temporary) yazar.

Nominal Kesit Genişliği (1): Lastiğin bu kısmında bulunan rakamın birimi milimetredir ve lastiğe herhangi bir yük binmediği andaki iki yan çeper (yanak) arasındaki mesafedir.

Kesit Oranı (2): Lastiğin kesit genişliğinin kesit yüksekliğine (yanak yüksekliği olarak da bilinir) oranıdır. Figürdeki gibi bir lastiğin yanak yüksekliğini hesaplamak için 205mm x 0.55 = 112.75mm işlemi yapılmalıdır. Bu oran lastik seçiminde çok kritiktir ve spor araçlar için 25 civarında iken ağır ticari araçlarda 100 civarındadır. Düşük kesit oranı araca viraj kabiliyeti sağlarken yüksek oran daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. 

Yapısal Kod (3): Günümüzde iki tip yapısal kod araçlarda kullanılır. Pick up gibi hafif ticari araçlarda B harfi kullanılır. Bu harf ingilizcedeki bias (çapraz) kelimesinden gelir ve lastik tabanındaki destekleyici örgünün birbirine çapraz katmanlı olarak dizildiğini belirtir. Lastiği daha dayanıklı ve yük taşımaya uygun hale getirir. Figürdeki gibi R harfi ise radial (yarıçap yönünde) kelimesinden gelir ve lastik tabanındaki destekleyici örgünün birbirine paralel şekilde yarıçap yönünde katmanlı olarak dizildiğini belirtir. Lastiği daha iyi yol tutan ve daha konforlu hale getirir.

Jant Çapı (4): Lastiğin bu kısmında bulunan rakamın birimi inçtir ve jantın çapının kaç inç uzunluğunda olduğunu belirtir. 

Yük İndeksi (5): Her bir lastiğin en fazla ne kadar yük taşıyabileceğini gösterir.

Yük İndeksi Tablosu
Yük İndeksi Tablosu

Hız İndeksi (6): Bir lastiğin güvenli bir şekilde en fazla ne kadar hızlı gidebileceğini gösterir.

Hız İndeksi Tablosu
Hız İndeksi Tablosu
 

(Hız ve yük indeksi tablolarından siz de araçlarınız için maksimum güvenli hız ve ağırlığı bulabilirsiniz.)

195/65R15 91V kullanıyorum. Demek ki lastik başına 615 kg toplamda 2460kg güvenli yük taşıyabiliyorum. Ayrıca maksimum güvenli hızım 240 km/saat
Şimdiye kadar araç ile 200 km/saat hızın üzerine ve sanırım 2460kg toplam ağırlığın üstüne çıkmadım :)
5 + 14 =
Bu basit matematik problemini çözün ve sonucu girin. Örn. 1+3 için cevabı 4 olarak girin.