Arduino Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Arduino Nedir?
Açık kaynak kodlu bir mikrokontrolcü olan Arduino, elektroniğe ilgi duyan herkesin kullanabilmesi için geliştirilmiş bir platformdur. Arduino sayesinde birçok farklı sensörden gelen sinyali okuyabilir, ışıkları yakıp söndürebilir ve bir motorun dilediğiniz zamanda çalışıp, dilediğiniz zaman da durmasını sağlayabilirsiniz. Kendi üzerinde iletişim yapabilmesi için birçok port, giriş ve çıkış pinlerine sahiptir. Atmel tabanlı bir kart olan Arduino'yu bilgisayardan kontrol edebilir, yazılımını kullanarak program yazabilirsiniz.
Arduino ile Neler Yapılabilir?
Arduino'nun üzerinde dijital ve analog olmak üzere 2 farklı pin girişleri bulunmaktadır. Bu pinler ile istediğimiz türden sinyalleri rahatlıkla işleyebiliriz. Örneğin sensör kullanarak mesafeyi ölçebiliriz. Bu sayede park sensörleri yapabilir, engelden kaçan araçlar geliştirebilir, görme engeli olan bireyler için yeni projeler geliştirebiliriz. Arduino'nun iletişim aracı olarak da kullanabileceğini söylemiştik. Buna bağlı olarak wi-fi shield vb. shieldler ile kablosuz iletişim kurup, uzaktan kontrol gerçekleştirebilir ve onları yönetebiliriz. Akıllı ev sistemlerine, ışıklandırma sistemlerine, güvenlik sistemlerine ve daha birçok farklı sisteme entegre edilebilir.
Arduino Çeşitleri Nelerdir?
Arduino'nun birçok farklı modeli bulunmakla birlikte; bu modeller kullanım yeri, amacı, depolama alanı, giriş-çıkış pin sayısı vb. özelliklerine göre çeşitlendirilmiştir.
- Arduino Uno
Arduino'nun en popüler kart tiplerindendir. Üzerinde 3.3 V ve 5 V çıkışı mevcuttur. ATMega 328 tabanlı bir mikrodenetleyicidir. İletişimde dönüştürme işlemini ATMega 8U2 yapıyor. Arduino Uno'yu Windows işletim sistemli bir bilgisayardan kontrol etmek için yazılımını kurmak gerekirken, Mac ve Linux için herhangi bir yazılım yüklemeniz gerekmez. Haberleşme ve güç için DC adaptör ve USB port girişleri bulunuyor. Kolaylıkla pin header vasıtasıyla tüm çıkışları kullanabilmeye imkan sunuyor.
- Arduino Pro
Arduino Uno gibi ATMega 328 tabanlı bir mikrodenetleyicidir. Üzerinde komponentler yüzey montajlıdır. Bu sayede board'a ince bir görünüm kazandırılmıştır. Kartın üzerine konumlandırılmış bir güç anahtarı mevcuttur. JST konnektörü bulunur. Maliyetlerin azaltılması için seri bağlantı çıkarılmıştır.
- Arduino Mega
ATMega 2560 tabanlı mikrodenetleyiciye sahiptir. Daha çok kompleks sistemlerde kullanılır ve giriş çıkış pin sayıları fazladır. 54 adet dijital giriş ve çıkış mili ile birlikte 16 adet analog giriş bulunmaktadır. Bunun yanında 4 adet donanımsal seri porta ve 16 mhz hızında kristal osilatöre sahiptir. Arduino beslenmesi gerek DC adaptör ile gerekse USB ile sağlanabiliyor. Arduino Uno ile benzer özelliklere sahiptir.
- Arduino Ethernet
Adından da anlaşılacağı üzere Arduino'nun internet bağlantılı projelerinde kullanılabilmesi için geliştirilmiş bir kart türüdür. Üzerinde Ethernet portuyla birlikte Ethernet çipi yer alır. ATMega 328 tabanlı mikrodenetleyici ile gelmektedir. Bunun yanında SD kart yuvası da mevcuttur.
- Arduino Nano
Arduino'nun en ufak kartıdır. Ufak devreler için tasarlanan bu model ATMega 328 ve ATMega 168 tabanlı 2 farklı mikrodenetleyici ile birlikte piyasaya sürülmüştür. Arduino Nano'da gerilim regülatörü, seri ve USB çeviri çipleri, DC gerilim giriş portu ve ek olarak USB portlar yer almaktadır.
- Arduino Bluetooth
Yazılımda bluetooth protokolü kullanarak haberleşme yapmak isteyenler için tasarlanmış bir Arduino kartıdır. Arduino BT modülü ile birlikte kullanılır. Bluetooth üzerinden programlanabilmesi amacıyla kullanılır.
- Arduino Leonardo
Diğer kart türlerinden farklı olarak USB bağlantısı için ek bir çipe gerek duyulmaz. Arduino Leonardo ATMega 32u4 tabanlı bir mikrodenetleyiciye sahiptir. Kart üzerinde 20 adet dijital giriş ve çıkış pini, 12 adet analog girişi bulunmaktadır. Bilgisayara klavye ve fare olarak bağlanabilir.
- Arduino Esplora
Bu kart dahili olarak birçok sensörü içerisinde barındırır. Kart ile birlikte sunulan bu eklentiler sayesinde ekstra elektronik bilgiye ihtiyaç duyulmaz ve son derece uyumludur. Potansiyometre, sıcaklık sensörü, 3 renkli led, ivme ölçer, ışık ve ses sensörü ve joystic barındırdığı sensörlerdir. Arduino Esplora kartında kullanılan mikrodenetleyici ise ATMega 32u4 AVR'dir.
- Yanıtla
Kalıcı bağlantı